събота, 20 февруари 2010 г.

Great expectations


"Вражалец"!!!! - 3 сезона безмилостна борба за билети. Чакане по километрични опашки, добре запълващи тротоара на "Раковска" до градинката "Кристал", купуване на разни карти-марти за резервации на билети по интернет, война в интернет на всяко девето число на месеца, скубане на коси при всяко забиване на сървъра, преглъщане на разочарованието, че има ограничение в броя на резервираните билети, а вкарването на пари в тази карта от кредитната карта е ..... абе невъзможно...... В крайна сметка упоритостта и последователността победиха и на 9.12.09 - аз бях горд собственик на 4 билета за постановката. Войната бе спечелена, този път от мен:))

На следващия ден се строих на касата на "Сълза и смях" и с най-гордия си тон съобщих, че имам резервации за 4 билета!! Лелката ме погледна някак си особено..... прозвуча ми като "горкото момиче", попитах да не би постановката да не е толкова добра, а тя само каза просто да не се пренавивам за нея (с многоточие накрая:))). През целия тоз' период на чакане бях неколкократно предупредена, да не ходя с голямата кошница, ама аз..... те пък какво разбират..... Сега въпросът клони повече към 'аз какво ли разбирам'.

Е, нещата не бяха слънчеви, естествено, (става въпрос за мен в крайна сметка:)) януарската постановка бе отменена! Нищо - ще доживеем и до 19 февфуари! Е, доживяхме.... жива да не бях!!!

Оказва се май, че и театралните постановки се правят според търсенето. Да, Димитър Рачков и Любомир Нейков са таланти, безспорно, но.....! Аз лично се уморих, от Бат' Бойковското влизне в роля на Нейков и хилядите безумни пози, разкекерчвания и разчеплезвания, на които е способен Рачков за единица време. Досадни са ми Баш-Бай-Брадърските ремпъли* (дума, която научих скоро;))): "Стига, ма, пачааа", "ш' тъ изплющя" иииии т.н, но..... хората се забавляват истински. Това е чиста проба дебелашки хумор, докато на наистина стойностните шеги, от сорта на ......."ти, Босилке, нали пишеш най-красиво от цялото село, ами хайде вземи да седнеш на пишещата машина и да напишеш едно писмо на......" малцина отреагираха. Учуди ме посредствеността на Асен Блатечки!!
Нищо, това е напълно нормално - всеки уж харесва различен тип хумор (аз- и черен;)))

Не ми е понятно, обаче, и поведението на публиката - еуфоричното ръкопляскане по средата на изречението на дадения актьор, подсвиркванията и подмятанията, благодарение на които доста голяма част от репликите просто стават неразбрани и/или нечути от по-голямата част от аудиторията (или поне от мен). Колкото по-гръмогласен и по-гърлен е смехът и колкото повече други такива смехове заглушава, толкова по-голям театрал е притежателят му... Амииии.... това не е представата ми за театър, даже и за цирк - и там трябва да се пази поведение, да не вземе някой да се изметне от трапеца на криво, все пак!!!!

Друго модерно течение в съвременното театрално изкуство е самозабавлението на актьорите, на което и в тази опостановка бяха отделени доволно количество минути. Очевидна е невъзможността на изпълнителите да сдържат смеха си, породен от изпълнението на техен колега и поведението, което показва искреното им забавление на нещо, което не е изцяло свързано със сценария и за което знаят единствено и само те, а публиката е оставена да се кикоти по инерция. Съжалявам, аз и това не го разбирам и за мен това не е особено професионално.

Финалът бе добър:
Рачков: "А бе, вий...защо се смеете" - обръща се към публиката, едвам сдържащ смеха си.
Публиката: "Хахаха,хихихи, хохохо"
Рачков: "Ама вие....знаете ли на какво се смеете... " - леко се подсмихва
Публиката: "Хахаха, хихихи, хохохо!!!!"
Рачков: "Смеете се на себе си!!!" - абсолютно сериозен тон.
Завесата пада...... ;))))

Не искам да остана недоразбрана.... постановката ми хареса - чудесен замисъл, брилянтна идея, осмиваща ненаситността на хората, но!!!.... мнооого пошло изпълнение! Посмях се (умерено) - имаше и леки проблясъци в непрогледния мрак, но....!!! Бога ми! Не разбирам истерията покрай тази постановка! Вярвайте ми, има много по-стойностни и по-добри и по-смешни постановки от тази. Ако щете гледайте "Благородният испанец", пак на Мелпомена...... много по-добро и по-стилно е! И да, определено съм разочарована, за това душата си не мога да кривя..... от тази постановка леееко ми ухае на чалга и да, това обяснява лудостта на народа!!! Така хем можем да щракаме с пръсти, хем да сме кутурни.....
Пък от друга страна пробвайте...... всеки с вкуса си ;))) - казало кучето и се облизало под опашката!!! ;)) Ноооо....това съм само аз! Аз и 'Комиците' не харесвам.... и определено не ми харесва да завземат и сцената на Театъра - имат си достатъчно ефир!!!


* ремпъл [wrample] букв: written sample - фрагмент от музика или текст, който се използва в писмен текст. Напр: вмъквам ремпъл, използване на ремпъли. Разновидност на това, което в музиката е познато като семпъл [sample]; музикален фрагмент, написан по-рано от трети лица и използван като елемент от ново парче.

Няма коментари:

Публикуване на коментар